Automatyzacja w FIEGE

Together in Automation

Pierwsza edycja wydarzenia "Together in Automation" odbyła się w siedzibie FIEGE w Apfelstädt. Spotkanie wyróżniało się otwartą wymianą informacji na temat automatyzacji w logistyce. Na koniec dnia uczestnicy wynieśli wiele cennych spostrzeżeń i inspiracji.

Na początek Christoph Mangelmans podzielił się „rozczarowaniem”, jak to ujął, z ponad setką zaproszonych gości. Dyrektor Zarządzający Jednostki Biznesowej Moda & Styl życia w FIEGE powiedział podczas otwarcia inauguracyjnego wydarzenia Together in Automation, które odbyło się w siedzibie firmy w Apfelstädt niedaleko Erfurtu, na które FIEGE wystosowało zaproszenie: „Zobaczycie tu wiele na temat automatyzacji i innowacyjnych rozwiązań logistycznych, ale nie zobaczycie niczego, co można spotkać na dużych targach logistycznych.” Jednak zaraz dodał: „Będziecie mogli zobaczyć na żywo, co faktycznie działa operacyjnie – i co być może nie działa.”

Together in Automation

Networking w wyśmienitej atmosferze: 100 zaproszonych gości wzięło udział w wydarzeniu "Together in Automation".

Uczenie się z innymi i od innych

Właśnie o to chodziło podczas tego dnia, jak podkreśla Christoph Mangelmans: „Naszym celem przy organizacji wydarzenia Together in Automation jest stworzenie możliwości otwartej i szczerej wymiany na temat automatyzacji w logistyce. Chcemy rozmawiać o tym, co działa dobrze, ale także o tym, co często jest pomijane w innych miejscach – o rzeczach, które nie wypadają dobrze w kontekście automatyzacji w logistyce. Chodzi o to, by uczyć się od siebie nawzajem i dzielić wiedzą oraz doświadczeniem.”

Jens Veltel rozpoczął wydarzenie swoją prezentacją zatytułowaną "Etap automatyzacji", w której przedstawił najnowsze trendy, korzyści i możliwości w automatyzacji. Dyrektor ds. Automatyzacji Magazynów w FIEGE podsumował „sześć W” w automatyzacji magazynowej: właściwy koncept, właściwi partnerzy, właściwa technologia, właściwa integracja, właściwa akceptacja oraz właściwe koszty. Następnie Christoph Kuntz, Dyrektor Zarządzający w firmie doradczej proLOG, wyjaśnił, co według niego jest niezbędne do sukcesu projektu automatyzacji. Tytuł jego prezentacji brzmiał: „Technologia sama w sobie nigdy nie jest (nie)opłacalna – to koncepcja zastosowania stanowi o sensowności biznesowej.” Kuntz zaprezentował swoją teorię: „Kluczem do sukcesu jest modułowość i większa liczba komponentów.”

Together in Automation

Apfelstädt jest siedzibą jednego z największych magazynów automatycznych w Niemczech, w którym pracuje aż 160 robotów.

Jeden z największych niemieckich Autostore'ów

Nie ma teorii bez praktyki. Ronny Hirth, Dyrektor ds. Zarządzania Łańcuchem Dostaw w SportScheck – detalicznym sprzedawcy odzieży sportowej – oraz Stephan Wittenbrink, Dyrektor Zarządzający Jednostką Biznesową Przemysłową w firmie FIEGE, opowiadali o projekcie Autostore, który SportScheck i FIEGE wdrożyły w Apfelstädt. Od 2014 roku SportScheck dystrybuuje swoje produkty z centrum logistycznego FIEGE w Turyngii, a od 2023 roku korzystał z jednego z największych systemów Autostore w Niemczech.

Po prezentacji odbyło się zwiedzanie centrum logistycznego o powierzchni 130 000 metrów kwadratowych. Na trasie do Autostore SportScheck, który nie tylko był tematem rozmów, ale i obiektem podziwu, goście przechodzili obok sortowni toreb, kilometrów taśm transportowych oraz w pełni zautomatyzowanych maszyn do pakowania toreb papierowych i paczek marki XPROMA i CMC. Te maszyny są w stanie spakować automatycznie nawet 1200 toreb papierowych lub do 600 paczek na godzinę, jednocześnie naklejając etykiety wysyłkowe i oszczędzając materiał opakowaniowy. Po dotarciu na miejsce, w imponujący sposób zaprezentowano, co naprawdę oznaczało bycie „jednym z największych Autostore'ów w Niemczech”: 160 robotów wybierało prawie dwa miliony różnych artykułów z 270 000 pojemników, na ogromnej powierzchni blisko 10 000 metrów kwadratowych.

Together in Automation

Podsumowując dzień: Michael Greschke, Dyrektor Jednostki Biznesowej Przemysł/Moda i Styl Życia w FIEGE; Christoph Kuntz, Dyrektor Zarządzający w proLOG; Jens Veltel, Dyrektor ds. Automatyzacji Magazynów w FIEGE; Ronny Hirth, Dyrektor ds. Zarządzania Łańcuchem Dostaw w SportScheck; Peter Bimmermann, Dyrektor Zarządzający w AutoStore; Markus Steinmann, Kierownik Oddziału w Apfelstädt oraz Marcus Karten, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w FIEGE (od lewej do prawej), dyskutowali na temat: „Kompas automatyzacji: strategie i fundamenty dla logistyki przyszłości.”

Ludzie w centrum technologii

Po przerwie obiadowej odbyły się ożywione debaty na scenie. Marcus Karten, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w jednostce biznesowej FIEGE Moda & Styl Życia, poprowadził panel ekspertów pod tytułem „Kompas automatyzacji: Strategie i fundamenty dla logistyki przyszłości”. Do dyskusji dołączyli Peter Bimmermann z AutoStore System GmbH, Michael Greschke z Miebach Consulting, Christoph Kuntz z proLOG, Ronny Hirth ze SportScheck oraz Jens Veltel i Markus Steinmann, Kierownik Oddziału FIEGE. Jakie możliwości niesie automatyzacja? Jaką rolę odgrywa sztuczna inteligencja? Jak odpowiedzieć na niedobór wykwalifikowanej siły roboczej? Dyskusje były głębokie.

„Wierzę, że dzisiaj możemy wynieść wiele cennych wniosków i inspiracji” – podsumował Christoph Mangelmans pod koniec dnia. „Temat automatyzacji dotyczy nie tylko technologii, ale także elastyczności, wytrzymałości, oprogramowania, zaufanych partnerstw, a z pewnością także odwagi. Przy całej technologii, którą dzisiaj podziwialiśmy i o której rozmawialiśmy, w centrum zawsze są ludzie. Bo to właśnie oni ostatecznie sprawiają, że automatyzacja staje się tym, czym chcemy, aby była: sukcesem.”